Yoga

Yoga by Lisette

De focus voor de yoga lessen ligt met name op het versterken van de spieren, verbeteren van onze coördinatie, arm en been balans, uitdagende fysieke houdingen en tot slot ademhalingstechnieken (pranayama) die helpen bij concentratie en spier(ont)spanning. Gevolgd door een moment van volledige ontspanning en overgave.

De lessen die ik aanbied zijn Vinyasa, Hatha en Yin en Restorative yoga.

Vinyasa yoga
Bij een Vinyasa flow les ligt de focus op het volgen van de ademhaling met flow (beweging) en asana’s (yogaposes). De yoga poses zijn gericht op het openen van de heup- en schoudermobiliteit en het lenig maken van de spieren. Er is relatief weinig rust tussen de houdingen door en door de uitdagende houdingen wordt kracht opgebouwd, daarom wordt deze les ook wel power yoga genoemd.

Voorbeeld van de les:

– Pranayama (ademhalingstechniek)
– Surya Namaskara (zonnegroet variaties)
– Warrior variaties met heup-, hartopeners en core work
– Inversies zoals kopstand, tripod en shoulderstand (kaars)
– Yin yoga (heup-, schouder- en borstopeners)
– Savanasa (ontspannen lighouding, hoofdmassage) en korte meditatie

Hatha yoga
Hatha yoga is de oudste moderne yoga stijl die er bestaat. Net als bij Vinyasa worden er oefeningen gedaan voor een lenigere heup- en schoudermobiliteit. Er is relatief meer rust tussen de asana’s door en veel aandacht voor meditatie en ademhaling. Deze type yoga stijl is erg geschikt voor beginners. In mijn lessen laat ik Vinyasa en Hatha yoga dikwijls met elkaar versmelten zodat het voor alle niveau’s uitdagend is.

Yin yoga
Yin en Yang zijn elkaars tegenpolen, iedereen heeft beide elementen in zich. Yang staat voor het mannelijke in onszelf: inspanning, stress, kracht, snelheid, actie-reactie, agressiviteit, etc. Yin is het vrouwelijke element in onszelf: ontspanning, rust, bescherming, zacht- en liefelijkheid en het aardse of donkere. In Yin yoga komen we dichterbij het vrouwelijke element in onszelf. Yin yoga voeren we passief uit met zo min mogelijk spierspanning. De focus van Yin yoga ligt op versoepelen van het bindweefsel en de fascie, maar ook op de spieren, pezen en gewrichten. We blijven gedurende 3-5 minuten in 1 pose, meestal met de ogen dicht, de ademhaling bevordert de ontspanning in het lichaam. Om de mobiliteit en flexibiliteit in ons lichaam te verbeteren gebruiken we kussens en yoga blokken als hulpmiddelen.

Restorative yoga
In tijden van stress en drukte waarin we continu geprikkeld worden door het verkeer, telefoons, e-mails, reclames, social media, etc, is het moeilijk om stilte in onszelf te vinden en daarmee tot jezelf te komen. Bij Restorative yoga laten we letterlijk alles los in onze gedachtes en in ons lichaam, om volledig te kunnen restoren (herstellen). De focus ligt op het ontspannen van het lichaam, bloedsomloop en gewone rustige ademhaling, niks is geforceerd. Tijdens een sessie Restorative yoga verblijf je gemiddeld 15 minuten in 1 pose, daarna wissel je af. Door het gebruik van een kussen, dekentje vallen veel mensen ook in slaap tijdens een sessie. Door deze niet- belastbare vorm van yoga is deze geschikt voor iedereen, jong en oud, mensen met een blessure, beginners en gevorderden, of als je mentaal er even doorheen zit.

Mijn lessen zijn geschikt voor alle niveau’s. Je wordt begeleid in alle oefeningen.

Waar?

  1. Elke vrijdag 10:30-11:30 Power yoga @Fitland Mullerpier Rotterdam
  2. Privé les of personal coaching in onze studio aan huis in Dordrecht.

Namaste ❤️☀️ Lisette

Yoga by Lisette op het strand - reversed warrior

Advertisements